Навигација

Повећање укупног дозвољеног оптерећења мешалица за бетон са 4 осовине са 32t на 36t

У просторијама Привредне коморе Србије, у сарадњи са Удружењем произвођача бетона Србије „БИС“,  19. септембра 2017. године одржан је  скуп на тему „Одрживи транспорт свежег бетона - искуства Аустрије у прилагођавању укупног дозвољеног оптерећења мешалица за бетон са 4 осовине“.

Извршни директор Удружења превозника свежег бетона Аустрије (Güteverband Transportbeton), господин Кристоф Реслер (Christoph Ressler), упознао је присутне  са изменама Закона о моторним возилима у Републици Аустрији из 2015. године, као примером добре праксе земаља ЕУ у прилагођавању укупног дозвољеног оптерећења мешалица за бетон са 4 осовине.

Циљ скупа био је да укаже на кључно питање прописа којима се уређују технички услови за возила у саобраћају на путевима и њихов утицај на одрживост бетонске индустрије у Србији, њеног производно-прометног ланца, као и њеног утицаја на животну средину.

Произвођачи бетона Србије заједно са Привредном комором Србије покренуће код надлежних органа иницијативу за измену регулативе којом се утврђују граничне вредности укупне масе мешалица за бетон са 4 осовине, чије усвајање би имало позитивнe учинкe, како на пословање произвођача бетона и домаће грађевинске оперативе, тако и на смањење густине саобраћаја  и смањење емисија CO2.